русский
English
Polski
 biuro@szkolki.pl
 tel./fax: (48) 674 41 67

Nowe odmiany jabłek mają duży potencjał

Na początku grudnia w siedzibie grupy hodowlanej AJAPPLE odbyło się specjalne spotkanie, którego celem była degustacja i ocena potencjału nowych odmian jabłek. Gospodarzem był Andrzej Nowakowski – współzałożyciel działającej od 2010 roku grupy AJAPPLE, szkółkarz i pasjonat zajmujący się hodowlą odmian od prawie 40 lat. W wydarzeniu wzięli udział sadownicy oraz eksperci z Instytutu Ogrodnictwa Inhort.

Sadownicy są otwarci na nowości

Potwierdza to Szymon Korczak, który prowadzi gospodarstwo sadownicze w Skowronkach, w gminie Belsk Duży: – Jesteśmy tu trzeci czy czwarty raz. Ja z moim tatą dzięki takiemu spotkaniu zmieniliśmy u siebie strukturę odmian na nowe – z bardzo dobrym skutkiem. Mamy dwuletnie doświadczenie z odmianą Patitta. Smakowo wychodzi super, shelf life jest bardzo dobry, a to jest ważne, jeżeli chodzi o handel z supermarketami. Patitta zdecydowanie zdobyła moje serce. Podczas tegorocznej degustacji sadownik zwrócił natomiast uwagę na sporty i selekcje Pinovy – odmianę RED Paulina.

Również Cezary Rokicki z Białej Rawskiej stara się co roku uczestniczyć w takich wydarzeniach: – Szukam nowości, chcę spróbować tych odmian, ocenić i dowiedzieć się, co sądzą inni sadownicy i specjaliści. Dotychczas wprowadził on do swojego gospodarstwa odmiany Muna i RED Paulina z grupy hodowlanej AJAPPLE. – Jestem z nich bardzo zadowolony, są plenne, proste w ochronie, no i smaczne. Najważniejsze, że przyjął je konsument na rynku – podkreśla sadownik.

Nowe odmiany w realiach produkcyjnych

Wśród gości wydarzenia zorganizowanego w siedzibie grupy hodowlanej AJAPPLE byli również przedstawiciele Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach. Dyrektor dr inż. Krzysztof P. Rutkowski mówił, że spotkanie pokazało szeroką paletę nowych odmian. Podkreślał też, że równie istotne jak ich hodowla i wybór są badania preferencji konsumentów, aby móc dostosować do nich profil produkcji sadowniczej. Zdaniem eksperta kolejny ważny aspekt dotyczy przebiegu produkcji jabłek, który pozwoli zachować atuty takich odmian: – To jest bardzo duże wyzwanie dla producentów, ponieważ musimy dążyć do zidentyfikowania zarówno wpływu czynników przedzbiorczych na kształtowanie cech jakościowych, jak i całego łańcucha pozbiorczego, czyli terminu zbioru, warunków przechowywania i warunków obrotu towarowego.

Również dr inż. Dorota Kruczyńska z Zakładu Odmianoznawstwa, Szkółkarstwa i Zasobów Genowych w Instytucie Ogrodnictwa wskazywała, jak ważny jest szerszy kontekst, związany z wprowadzaniem do uprawy nowych odmian jabłek. – Żeby producent mógł sobie poradzić z taką odmianą, musi dostać technologię: w jaki sposób traktować ją w sadzie, jeśli chodzi o agrotechnikę, jakie parametry brać pod uwagę przy wyznaczaniu terminu zbioru. I oczywiście w jaki sposób przechowywać owoce, żeby utrzymać wysoką jakość pozbiorczą.

Przyszłość to odmiany czerwonomiąższowe?

Jeżeli chodzi o owoce oceniane podczas grudniowej degustacji, dr Kruczyńska wytypowała trzy obiecujące odmiany. Pierwsza to Patitta, która wyróżnia się nawet na tle innych intensywniej wybarwionych jabłek. Ma atrakcyjną dwukolorową skórkę, miąższ, który przyciąga uwagę żółtym kolorem, a przede wszystkim doskonały smak i wysoką twardość. Druga odmiana to Emil – słodka, o jasnej, zielonkawo-żółtej skórce, wolnej od ordzawień. Jej wyróżnikiem jest też interesujący kształt i smak owoców. Faworytem okazała się jednak siewka Bolzano, słodka odmiana o czerwonym miąższu. – Bardzo odbiega od innych, jakie znam, jeśli chodzi o tę grupę odmian. To nowa jakość, w którą być może trzeba na przyszłość inwestować – mówiła dr Kruczyńska.

Odmiany parchoodporne od AJAPPLE

Dr Danuta Krzewińska i Andrzej Nowakowski – hodowcy z grupy AJAPPLE potwierdzają, że opinie gości, którzy brali udział w degustacji, są spójne z wnioskami, do jakich dochodzili podczas wieloletnich prac nad hodowlą i selekcją odmian.

Warto zaznaczyć, że w portfolio AJ APPLE można znaleźć również ciekawe odmiany jabłoni z grupy mało wrażliwych i odpornych na parcha, takie jak Enterprise x RED Paulina, Ariwa x Reno2, Rewena x RED Paulina, których zbiór przypada na październik. Charakteryzują się one bardzo wysoką plennością, brakiem przemienności owocowania, atrakcyjnym smakiem i wysoką jędrnością. Odmianami tymi zainteresowani są sadownicy prowadzący uprawy ekologiczne i przemysłowe.